![](https://bul-tat.bg/wp-content/uploads/2019/05/time-left-1-50x50.png)
Приготвяне:
10 мин.
![](https://bul-tat.bg/wp-content/uploads/2019/05/time-left-50x50.png)
Готвене: 15 мин.
![](https://bul-tat.bg/wp-content/uploads/2019/05/on-time-50x50.png)
Общо: 25 мин.
![](https://bul-tat.bg/wp-content/uploads/2019/05/portion-50x50.png)
Порции: 2 бр.
Необходими съставки
- слънчогледови семки –
- 1/2 ч.ч., белени сурови
- пресен чесън – 1 – 2 стръка, перца
- левурда – 3 – 4 листа (пожелание)
- магданоз – 1/2 връзка
- слънчогледов тахан – 2 с.л.
- листа лапад – 12 – 15 бр.
- черен пипер – 1 щипка смлян
- хималайска сол – 1/2
- ч.л. на вкус, фина
- вода
Начин на приготвяне
Накисваме слънчогледовите семки за половин час в 1 ч.ч. изворна вода, като преди това сме ги измили.
Докато семките се събуждат, в нутрибулет или блендер с голяма мощност сипваме съставките: чесновите перца, левурдата и магданоза, нарязани на ситно. Добавяме и попарения нарязан лопуш / лапад, прясно набран преди това от градината.
Сипваме слънчогледовия тахан, черния пипер и овкусяваме с хималайската сол – на вкус.
Прибавяме към блендера вече набъбналите отцедени слънчогледови семки, разбъркваме и добавяме малко вода – колкото да се улесни процесът на смилане, но не и да става твърде воднисто.
Количеството вода е относително във всеки случай, затова не може конкретно да се уточни.
Смиламе хубаво, като спираме блендера за почивки 2-3 пъти. Готово!
Сипваме разядката в купичка или дълбока чиния и сервираме с хлебчета, крекери, питка, салати, паста, към пържени тиквички и др.