CategoriesДомашни рецепти

Торта с тахан халва и карамел

Приготвяне:
35 мин.

Готвене: 40 мин.

Общо: 75 мин.

Порции: 8 бр.

Необходими съставки

БЛАТ
• яйца – 6 бр.
• захар – 180 г.
• брашно – 150 г.
• какао – 30 г.
• ванилия – 2 бр.

 

ЗА КРЕМА ОТ ТАХАН ХАЛВА
• тахан халва – 1 кутия
• прясно мляко – 100 мл
• масло – 1 с.л. твърдо

 

ЗА КАРАМЕЛЕНИЯ КРЕМ
• захар – 10 с.л.
• прясно мляко – 250 мл
• нишесте – 3 с.л. натурално
• масло – 1 ч.л. твърдо

 

ЗА ИЗМАЗВАНЕ НА ТОРТАТА
• черен шоколад – 100 г
• масло – 125 г меко
• захар – 100 г
• вода – 100 мл

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата:

Яйцата се бъркат със захарта, докато утроят обема си. Прибавя се пресятото брашно с какаото, като се използва шпатула и се внимава да не спадне сместа. Изсипва се във форма, застлана с хартия и се пече на 180 градуса до готовност.

За тахановия крем:

Прясното мляко с маслото се слагат в подходящ съд на котлона, да се стопли, но без да завира. Дърпа се от котлона и се изсипва халвата. Бърка се докато се стопи халвата и стане еднородна смес.

За карамеления крем:

Захарта се карамелизира в подходящ съд и се добавя млякото. Карамелът веднага се втвърдява, оставя се на котлона докато се разтопи. Нишестето се разтваря в малко вода и се добавя към карамеленото мляко. Бърка се постоянно за 10-15 секунди, докато се сгъсти. Отдръпва се от котлона и се добавя маслото.

За измазване на тортата:

Водата и захарта се слагат на котлона да заврят. Дърпат се от котлона и се добавя начупеният шоколад. Бърка се докато се разтопи и стане еднородна смес. Маслото се разбива с миксер и към него се добавя изстиналият шоколад.

Сглобяване на тортата:

Блатът се реже на три. Слага се единият блат на поднос, Сиропира се по желание и се разпределя единият крем. Слага се другият блат и се намазва с втория крем. Завършва се с последния блат и тортата се измазва с шоколадовия крем.

Използвани продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *