Приготвяне:
35 мин.
Готвене: 40 мин.
Общо: 75 мин.
Порции: 8 бр.
Необходими съставки
БЛАТ
• яйца – 6 бр.
• захар – 180 г.
• брашно – 150 г.
• какао – 30 г.
• ванилия – 2 бр.
ЗА КРЕМА ОТ ТАХАН ХАЛВА
• тахан халва – 1 кутия
• прясно мляко – 100 мл
• масло – 1 с.л. твърдо
ЗА КАРАМЕЛЕНИЯ КРЕМ
• захар – 10 с.л.
• прясно мляко – 250 мл
• нишесте – 3 с.л. натурално
• масло – 1 ч.л. твърдо
ЗА ИЗМАЗВАНЕ НА ТОРТАТА
• черен шоколад – 100 г
• масло – 125 г меко
• захар – 100 г
• вода – 100 мл
Начин на приготвяне
Приготвяне на блата:
Яйцата се бъркат със захарта, докато утроят обема си. Прибавя се пресятото брашно с какаото, като се използва шпатула и се внимава да не спадне сместа. Изсипва се във форма, застлана с хартия и се пече на 180 градуса до готовност.
За тахановия крем:
Прясното мляко с маслото се слагат в подходящ съд на котлона, да се стопли, но без да завира. Дърпа се от котлона и се изсипва халвата. Бърка се докато се стопи халвата и стане еднородна смес.
За карамеления крем:
Захарта се карамелизира в подходящ съд и се добавя млякото. Карамелът веднага се втвърдява, оставя се на котлона докато се разтопи. Нишестето се разтваря в малко вода и се добавя към карамеленото мляко. Бърка се постоянно за 10-15 секунди, докато се сгъсти. Отдръпва се от котлона и се добавя маслото.
За измазване на тортата:
Водата и захарта се слагат на котлона да заврят. Дърпат се от котлона и се добавя начупеният шоколад. Бърка се докато се разтопи и стане еднородна смес. Маслото се разбива с миксер и към него се добавя изстиналият шоколад.
Сглобяване на тортата:
Блатът се реже на три. Слага се единият блат на поднос, Сиропира се по желание и се разпределя единият крем. Слага се другият блат и се намазва с втория крем. Завършва се с последния блат и тортата се измазва с шоколадовия крем.